توان‌بخشی

توانبخشی شامل مجموعه اقداماتی می شود که برای یک فرد معلول یا ناتوان برای کمک به کاهش مشکلات و عوارض بیماری و افزایش استقلال فردی و کاهش وابستگی به اطرافیان انجام میگیرد.
کودکان مبتلا به فلج مغزی نیازهای مختلفی دارند. برخی از کودکان در مهارت‌های حرکتی و حالات اسپاسمی مشکل دارند، اما عموماً چیزها را خیلی سریع می‌گیرند. بیماران دیگر دچار طیف کاملی از مشکلات از مهارت‌های حرکتی گرفته تا مشکلات تنفسی و گوارشی هستند. درمان‌های مختلفی برای فلج مغزی وجود دارد که مجموعه‌ای از نیازهای مختلف این بیماران را برطرف می‌کنند.
یک درمان واحد و خاصی وجود ندارد که بتواند به همه‌ی این کودکان کمک کند. اگرچه درمان‌ها و تراپی های متعدد و مختلفی وجود دارند که می‌توان به سراغ آن‌ها رفت، از جمله برنامه‌های مراقبتی جامع، آب‌درمانی، کاردرمانی و موارد دیگر  که به چند نمونه از آنها در زیر می پردازیم.

گفتار درمانی 

اختلالات گفتاری بر توانایی فرد در تولید صداهایی که باعث ایجاد کلمات می شوند ، تأثیر می گذارد. این اختلالات مانند اختلالات زبانی نیستند، که یادگیری کلمات یا درک صحبت های دیگران را برای فرد دشوار می کند.
انواع اختلال گفتار شامل لکنت زبان ، آپراکسی و دیسارتریا است. علل احتمالی بسیاری برای اختلالات گفتار وجود دارد، از جمله ضعف ماهیچه ها، صدمات مغزی، بیماری های دژنراتیو، اوتیسم و کم شنوایی.
اختلالات گفتاری می تواند بر عزت نفس شخص و کیفیت کلی زندگی او تأثیر بگذارد. با این حال، گفتار درمانی، تمرین های تنفسی و، بعضی اوقات، داروهای ضد اضطراب می توانند به بهبود گفتار و کاهش علائم کمک کنند.

کاردرمانی

کاردرمانی به افراد دارای مشکلات سلامتی (یا چالش هایی از تندرستی) کمک می کند تا دوباره فعالیت های روزانه مهم خود را شروع کنند.
این فعالیت های روزانه می توانند شامل هر چیزی باشند، از دوش گرفتن مستقل (بدون کمک دیگران) گرفته تا غذا پختن برای همسر خود.
چون کاردرمانی بر کل بدن فرد متمرکز است، کاردرمانگر نقش مهمی را در کمک کردن به شما ایفا می کند تا بتوانید بر سلامت و زندگی خود تأثیر بگذارید.

کاردرمانی چطور می تواند به شما کمک کند؟

ما بر این باور هستیم که یک بخش اساسی از بهبودی، قادر بودن برای شرکت در فعالیت های روزانه ای است که برای شما مهم است.
از نظر یک کودک، این فعالیت می تواند بازی کردن با دوستان باشد.
از نظر یک بزرگسال، این فعالیت می تواند توانایی آشپزی کردن برای خانواده باشد.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی علمی است که نه تنها در بهبود کیفیت زندگی افراد نقش دارد، بلکه میتواند از ایجاد آسیب هم پیشگیری کند. هم بخشی از سیستم توانبخشی است و هم در مراقبت های حاد نقش دارد. به علاوه در حفظ عملکرد های حرکتی، مدیریت بیماری های مزمن و آموزش به بیمار و مراقب او، هم فعالیت می کند.
در هر مرحله ای از زندگی افراد، فیزیوتراپی می تواند کمک کننده باشد مثلا وقتی یک نفر بخاطر تصادف، بیماری و … توانایی جسمی و حرکتی اش را از دست داده است.

از علل مراجعه به فیزیوتراپی می تواند موارد زیر باشد:

ارتوپدی فنی

ارتوپدها از تجهیزات و ابزارهایی برای کمک به حفظ سطح تحرک کودک یا اصلاح مشکلات فیزیکی که مانع راه رفتن کودک می‌شوند استفاده می‌کنند. درمان‌های ارتوپدی شامل یک سری کفی‌ها و بریس‌هایی است که نیازهای خاص این کودکان را برطرف می‌سازند.
تشخیص نوع مناسب ارتوز فقط پس از انجام ارزیابی‌های فیزیکی امکان‌پذیر است. همانند جنبه‌های دیگر داشتن یک کودک ناتوان، بهبودی و تنظیم نیز به طور تدریجی اتفاق می‌افتد. گاهی اوقات، ارتوزها به طور موقتی مورد استفاده قرار می‌گیرند و در برخی دیگر از مواقع نیز باید مادام‌العمر از آنها استفاده کنید اما در همه این سناریوها، ارتوزها به تثبیت و ترازی بدن جوانانی که به رشد، حرکت و مشارکت در فعالیت‌های نیاز دارند کمک می‌کنند.

بینایی سنجی

شامل بررسی بینایی و ساختارهای مربوط به آن است برای کشف اشکالات بینایی و تجویز تمرین‌های چشمی برای بهبود بینایی و همچنین شامل تجویز عینک و عدسی های مناسب یا لنز می شود.
بینایی سنج ها مراقبت های ضروری چشم را ارائه می دهند ولی به عنوان پزشک شناخته نمی‌شوند. آنها بیماری‌ها و اختلالات چشم را مورد بررسی، تشخیص، درمان و مدیریت قرار می‌دهند. آنها علاوه بر ارائه مراقبت از چشم و بینایی، با تشخیص بیماری‌های سیستمیک، تشخیص، درمان و مدیریت تظاهرات چشمی آن بیماری‌ها و ارائه واکسیناسیون (نه تجویز دارو)، نقش عمده‌ای در سلامت و رفاه عمومی فرد ایفا می‌کنند.

شنوایی سنجی

شنوایی سنجی شامل تکنیک ها و روش های بدون درد و غیر تهاجمی است که توانایی افراد در شنیدن صداهای مختلف را می سنجد. به عبارت بهتر عملکرد مکانیزم شنوایی فرد مورد ارزیابی قرار می گیرد. همان طور که می دانیم، سیستم شنوایی انسان دارای سه بخش مجزای گوش خارجی، گوش میانی و گوش داخلی است. با استفاده از انواع تست های شنوایی ابتدا سالم و طبیعی بودن وضعیت شنوایی فرد بررسی می شود و در صورت وجود هرگونه مشکلی، ردیابی های لازم انجام می شود تا مشخص گردد که اختلال موجود مربوط به کدام بخش سیستم شنوایی است. در نهایت نیز پزشک بسته به نوع مشکل، درمان های مورد نیاز را آغاز می کند